Skolprogram

WORKSHOPS

OBS, max två grupper i taget.

TAKTIL ROBOTPROGRAMMERING MED CUBETTO, ÅK F-3

Cubetto är den vänliga träroboten som på ett mycket lekfullt och tydligt vis lär de yngre barnen om programmeringens grunder. Med hjälp av färdigprogrammerade brickor och en kontrollpanel kan barnen styra Cubetto. På så sätt lär sig barnen genom lek många av de begrepp som finns inom programmering; såsom algoritmer, sekvenser och problemlösning. Ta gärna del av vår lärarhandledning innan ert besök.

Kombinera gärna workshopen med att besöka någon av våra domföreställningar!

- Workshopen pågår i mellan 75-90 min 
- Max 15 st elever från förskola, och max 25 st från åk 1-3.
- Tillval – Domföreställning: 65 SEK per elev

Pris: Förskola/Förskoleklass 1 000 SEK, Grundskola 1 500 SEK
Fil: Lärarhandledning Cubetto (PDF)

JAKTEN PÅ VÄRME, ÅK 4-6

Att känna skillnad på varmt och kallt är något som är viktigt för oss människor. Värme är en av de saker runt omkring oss som inte alltid kan ses med blotta ögat. Under besöket får ni använda en speciell typ av kamera för att leta efter värme. Den mäter inte temperatur utan känner istället av hur mycket infraröd stålning som kommer ut från olika ytor. Den informationen kan sedan omvandlas och användas för att visualisera temperatur. För att få en djupare förståelse för det osynliga omkring oss tittar vi också på några av de installationer som finns i våra utställningar. .

Kombinera gärna workshopen med att besöka någon av våra domföreställningar!

- Workshopen pågår i 45 min + guding i utställningarna 45 min. 
- Max 25 personer per workshop.
- Tillval – Domföreställning: 65 SEK per elev

Pris: 2 200 SEK

PROGRAMMERA MED MICRO:BIT!, ÅK 4-6

Lös roliga utmaningar med hjälp av programmering. Få ett hjärta att blinka, simulera en explosion med hjälp av matematik eller skapa ett enklare spel. Eleverna får lära sig grunderna i att programmera med mikrodatorn Micro:bit. Vi använder oss utav blockprogrammering när vi programmerar. Workshopen kräver inga förkunskaper, men kan anpassas för att passa olika kunskapsnivåer så berätta gärna vilken kunskapsnivå dina elever är på. 

Kombinera gärna workshopen med att besöka någon av våra domföreställningar!

- Workshopen pågår i ca 60 min 
- Max 25 personer per workshop
Tillval - Domföreställning: 65 SEK per elev

Pris: 1 500 SEK


TEMAVISNINGAR

UPPTÄCK VISUALISERINGSCENTER

Utforska Visualiseringscenter tillsammans med en av våra guider. Vårt synsinne har alltid haft en stor betydelse för vårt sätt att förstå och organisera världen omkring oss. I takt med möjligheterna att producera digitala bilder har intresset för både tekniken bakom och förståelse för bilderna ökat. Med hjälp av visualisering kan vi idag synliggöra det annars osynliga. Visualiseringen är idag ett verktyg för forskning och lärande, men är också en del av vår vardag.

I vår visning får ni titta närmare på en del av de installationer som finns i våra utställningar. Utställningens innehåll och kunskapsnivå anpassas till gruppens intresse.

Visningen tar ca 45 minuter. Kombinera gärna visningen med att besöka någon av våra domfilmer!

Tillval - Domföreställning: 65 kr per elev

Pris: 700 SEK per skolklass 

KOSMOS 3D

Domföreställningen Kosmos 3D är en helt unik och interaktiv föreställning som låter er upptäcka universum utifrån era förutsättningar och frågeställningar. Med hjälp av en kunnig presentatör tas ni med på en tur i universum, där allt från våra livsvillkor på jorden till universums utveckling kan belysas. I domföreställningen Kosmos 3D är publikkontakten viktig. Interaktiviteten i föreställningen gör att ni kan påverka visningens innehåll och berättelse. Möjligheten finns att tillsammans med centrets pedagoger utarbeta en egen tematik som passar just din verksamhet.

Skolprogrammet Kosmos 3D tar ca 45 minuter och innehåller:
- En interaktiv domföreställning.
Pris: Grundpris för varje föreställning är 500 SEK, därefter 65 SEK per elev